Thursday, December 19, 2019

Two new projects by Sterling Presser | architects-engineers

Sterling Presser | architects-engineers have been kind enough to share with the community their two latest projects, where Rhino was a critical tool for the geometry creation and fabrication:


Theatre Entrance Footbridge, Taiyuan, China
“The flowing Bridge”

“The Flowing Bridge” is a unique infrastructure project designed as an entrance to the inner and outdoor theatre and as a strategic connection to the whole park. The bridge is creating a landmark architecture and provide a qualitative access to the performance. It is conceived as an invitation to the art. And the whole composition is a sequence. The indirect path to arrive to the theatre gives the chance to discover the water feature and the entire leaves composition step by step. A straight path would make the journey too direct. A gentle curves comes in harmony with the landscape design and the theatre seating geometry.

The ballustrades are as well a specific feature creating a visual and special effect. The surface is designed to be visually abstract using a moiré effect, by shifting in space straight elements. The Moiré effect of the balustrade underlines the overall curved concept and provides a gentles surface effects that plays with the natural light. It is realised by shifting 2 grids parametrically, but keeping the codes requirement with a minimum 110 mm between elements for safety. 



Outdoor theatre (3000 seats), Taiyuan, China

The Outdoor theatre in Taiyuan Park is designed within a wider vision along the main river and the surrounding landscape. It aims at creating a point of focus inviting 3000 participants to outdoor performance within a natural landscape. The theatre within the landscape aims at leaving a cultural heritage and a landmark along the river. The Theatre brings public together. Thousands eyes are unified to participate to a performance and be inspired by the work of art. The project creates a continuous flow and a unique centralised composition. It is like a ribbon weaving up and down along the elliptic profile and creating space for programme underneath and slope for seating area. The entrances are formed through intermediate low points between the leaves as an articulated point. The continuous ribbon anticipates and envision the inner theatre along the river.

The project starts now on site and will include access footbridges and a future indoor theatre to close off the whole composition.


No comments: